Estimodel pitää kustannukset kurissa

Jokainen hankekehitys edellyttää laskentaa, joka ohjaa suunnittelua ja kertoo kannattavuudesta. NCC:llä laskennan peruskivenä on oma tilapohjainen Estimodel-työkalu, jonka avulla kustannusarviot saadaan kohdilleen.

– Melkein kaikki rakentamisen aloituspäätökset perustuvat kannattavuuslaskelmaan, mikä tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siksi hankekehitysvaiheessa pyritään löytämään ratkaisu, jonka avulla koko yhtälö saadaan toimimaan, NCC:n hankesuunnittelupäällikkö Esko Kerkkänen sanoo.

Kerkkänen on työskennellyt alalla pitkään, joten näkemystä riittää. Kerkkäsen ja Esa Kanasen näkemyksestä on syntynyt hankekehityksen tueksi NCC:n kustannusarvio-ohjelmisto Estimodel, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2006.

Tilamalli kertoo, missä mennään

Ensimmäinen arvio tehdään Kerkkäsen mukaan arkkitehdin laatiman markkinointiaineiston avulla, joka on usein A3-kokoinen vihko. Rakenne- tai taloteknisiä suunnittelijoita ei ole tässä vaiheessa vielä valittu, joten suurin osa kustannuksista perustuu Estimodelin tilamallin oletuksiin.

Arkkitehdin luonnoksesta mitataan tilat, jotka syötetään ohjelmaan tilahinnastosta, josta löytyy satoja asunto- ja toimitilarakentamisessa käytettäviä tiloja. Jokaisella tilalla on toistasataa ominaisuutta, joita voidaan tarvittaessa muokata.

Estimodel-ohjelma tekee rakennuksesta hankkeelle numeraalisen mallin, joka sisältää kaikki mahdolliset kustannukset rakennuksen jalkalistoja myöten. Jatkosuunnittelun kannalta oletukset ovat tavoitteita.

– Paalujen tai lasiseinien määrälle, jäähdytysteholle ja ampeereille asetetut tavoitteet ovat arviossa valmiina erikoissuunnittelun alkaessa. Kustannusten kurissa pysyminen edellyttää näiden tavoitteiden noudattamista, Kerkkänen korostaa.

– Tilapohjaisen työkalun avulla rakentamista ei tehdä tuurilla, vaan suunnitellusti luonnosvaiheesta lähtien. Kun asiakas kysyy, mitä maksaa, jos tehdään näin, Estimodelin avulla osaamme vastata kysymykseen.

Nyt mennään tiedolla ja taidolla

NCC Property Developmentin yksikön johtaja Jukka Manninen tietää pitkällä kokemuksella ja asiakkaan näkökulmasta, mistä puhutaan.

– Oma työni lähtee pitkälti siitä, että on vain tyhjä maapala jossakin. Laskennassa puolestaan lähdetään siitä, että arvioidaan, mitä maapalalle kannattaisi rakentaa tai mitä ei kannata tehdä. Estimodelin avulla voidaan katsoa, mikä voisi olla järkevä investointi.

Kun suuntaviivat ovat olemassa, Estimodelia käyttäen nähdään, mennäänkö päätöksenteossa taloudellisesti oikeaan suuntaan. On pidettävä huolta siitä, että tulot ja menot ovat kohdillaan tai tarkistettava, mitä ehkä kannattaisi suunnitella toisin.

– Estimodel ottaa kantaa oleellisiin asioihin jo alkuvaiheessa karsien kaikki musta tuntuu -tilanteet pois, Manninen toteaa.

Kustannukset ja aikataulut kunnossa

Suunnittelun ja laskennan lopputuloksena rakennukseen syntyy tiloja, jotka vastaavat odotuksia ja sopimuksia. Tämä on rakennuttajalle Mannisen mukaan tärkeää, sillä kustannusten on pysyttävä sovituissa rajoissa.

– On tärkeää, että tilaaja pystyy luottamaan siihen, mistä on sovittu, Manninen korostaa.

Tilapohjainen kustannusarvio-ohjelmisto Estimodel on tänä päivänä NCC:n suunnittelussa ja laskennassa tuttu ja toimiva rutiini.

– EstiModel on kuin vasara kirvesmiehelle. Sitä käytetään aina, kun tarvitaan. Hyvä suunnittelun ohjaus ja kustannusten laskenta pitävät myös aikataulut kuosissaan, Manninen summaa.