Fredriksbergissä vastuullisuus viedään syvemmälle ja korkeammalle

Fredriksberg on kestävän kehityksen mukainen korttelikokonaisuus niin suunnittelun kuin rakentamisen näkökulmasta. Vastuullisuus on tekniikkaa ja tunnetta sekä kauas katsovaa ajattelua ja arjen fiksuja ratkaisuja.

Fredriksbergin neljän toimistotalon kokonaisuus toteutetaan kestävän kehityksen mukaisesti kansainvälisen BREEAM-ympäristösertifikaatin Excellent-tasolle. Rakennusten lisäksi ympäristövastuulliset ratkaisut ulottuvat rakennusten ulkopuolelle ja naapurustoon.

- NCC:llä BREEAM on vakiintunut prosessi ja sisäänrakennettu tapa toimia kymmenen vuoden kokemuksella. Korkeimman tason luokitukset vaativat moniammatillista tiimiä, joka tuntee sertifikaatin satoine yksityiskohtineen, energia- ja elinkaaripalveluiden ryhmäpäällikkö Karoliina Lietonen sanoo.

Kymmenen vuoden etunojassa

Ympäristösertifikaatin mukaisessa toiminnassa katsotaan tämänhetkistä kansallista ja EU-lainsäädäntöä pidemmälle. Edistyksellinen toiminta menee Lietosen mukaan ”pintaa syvemmälle ja kurkottelee korkeammalle”.

- Hyvä esimerkki on rakennusten hiilijalanjäljen laskenta, joka on tulossa lainsäädäntöön vuonna 2025. BREEAMin kautta olemme tehneet laskentaa jo 6–7 vuotta, joten valmistaudumme etunojassa uuteen lakiin, Lietonen kertoo.

- BREEAM on elinehto, sillä se hyödyttää jokaista kehityshanketta. Mitä korkeampaa luokitusta haetaan, sitä aikaisemmassa vaiheessa sertifikaatin edellytykset ja tavoitepisteet otetaan suunnitteluun. Ja mitä aiemmin valinnat tehdään, sitä paremmin ne saadaan sovellettua kohteeseen. On pelkästään fiksua, että esimerkiksi passiiviset energiansäästökeinot tunnistetaan heti hankesuunnittelun alussa.

Lisää kiertotaloutta ja pitkää ikää

Fredriksberg on vastuullisen suunnittelun keulakuva. Kestävä kehitys syntyy myös rakentamisen aikaisesta toiminnasta, joka tuottaa mahdollisimman vähän jätettä ja kierrättää mahdollisimman paljon materiaaleja. Fredriksbergissä jätteiden kierrätysastetavoite työmaalla onkin peräti 95 prosenttia.

- Kyse on kiertotaloudesta sekä rakennusten pitkästä elinkaaresta. Fredriksbergissä rakennusten pitkäikäinen runko yhdistyy aikaa ja ilmastonmuutosta kestävään julkisivuun. Kokonaisuus on suunniteltu siten, että se elää jatkossa muuttuvien tarpeiden mukaan, projektipäällikkö Miro Pojanluoma korostaa.

Rakennuksen elinkaaren pituuden kannalta oleellista on tilojen muuntojoustavuus, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Samoin uudet digitaaliset palvelut, kuten Urban Sense -konseptiin perustuva tilanjakoalusta, tuovat joustoa, lisäävät tilojen käyttöastetta ja vähentävät hukkaa.

Keskeinen sijainti, kestävät palvelut

Fredriksbergissä pyritään siihen, että vastuullisuuden voi kokea, nähdä ja tuntea. Elämys alkaa rakennusten arkkitehtuurista, joka myötäilee kulttuurihistoriallista miljöötä. Sisätiloissa kokonaisuus näkyy ja tuntuu esimerkiksi sisäilmassa ja valaistuksessa, joita työntekijät voivat säätää omien toiveidensa mukaan.

Fredi sisältä

Vastuullisuus rakentuu myös sijainnista ja palveluista. Fredriksberg sijaitsee paikalla, jonka saavutettavuus on huippuluokkaa niin metrolla, bussilla, raitiovaunulla, polkupyörällä kuin vaikkapa yhteiskäyttöautolla. Pyöräpaikkoja korttelista löytyy noin 300 ja ladattavien sähköautojen paikkoja noin 40.

- Palveluja on kehitetty eri käyttäjäryhmiä ja kaupunkilaisia osallistaen. Tavoitteena on, että voimme palvella alueella työskenteleviä, asuvia ja liikkuvia ihmisiä mahdollisimman hyvin coworking-tiloineen ja pihaympäristöineen sekä ravintola- ja tapahtumapalveluineen, Pojanluoma toteaa.

Ekotekoja moneen menoon

Vaikka Fredriksberg sijaitsee tiiviisti rakennetussa kaupungissa, luonto ja ympäristöarvot on tuotu mukaan mahdollisimman monipuolisesti. Neljän talon katolla olevien aurinkopaneelien tuottama energia vastaa vuositasolla säästöjä yhteensä 25 000 hiilidioksidipäästökilon edestä.

- Luonnon monimuotoisuutta edistetään korttelin tuoduin linnunpöntöin ja hyönteishotellein sekä istutuslaatikoin, joihin valitut kotimaiset mehikasvit puolestaan hyödyttävät lintuja ja hyönteisiä, Lietonen sanoo.

- Alue on rakennettu vanhalle konepaja-alueelle, josta pilaantuneet maat on poistettu ja asianmukaisesti käsitelty. Hulevedet imeytetään 100-prosenttisesti tonttimaahan kaupungin verkostoja kuormittamatta, mikä taas tukee paikallista maaperän ekologiaa, Lietonen ja Pojanluoma kertovat.

Fredriksberg sustainability


Fredriksbergin kestävän kehityksen tavoitteita

Lue lisää: https://fredriksberg.fi/ 

BREEAM & Fredriksberg

  • BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on alkujaan brittiläinen -luokitus, joka pohjautuu yhteiseen eurooppalaiseen normistoon.
  • BREEAM kannustaa kestävään ja vastuulliseen rakentamiseen. Järjestelmän avulla voidaan arvioida rakennusten ympäristövaikutuksia, joiden perusteella rakennukselle annetaan pisteitä.Täytettyjen kriteerien perusteella rakennukset jaetaan viiteen luokkaan: Pass, Good, Very Good, Excellent ja Outstanding.
  • Fredriksberg A on ensimmäinen toimistorakennus Suomessa, joka on saavuttanut BREEAM-järjestelmän uusimman, 2016 -version mukaisen suunnittelu- ja rakentamisvaiheen Excellent -sertifikaatin.