Koeajossa liikkumisen uusi malli

Miten liikkuminen arjessa voitaisiin toteuttaa uudella tavalla? NCC ja MaaS Global lähtivät testaamaan Whim-liikkumissovellusta ja -budjettia pilottiryhmän voimin ensimmäistä kertaa maailmassa. Kokemuksia on tarkoitus hyödyntää tulevassa kiinteistökehityksessä.

MaaS Globalin ja NCC:n yhteisen pilottihankkeen tavoitteena oli selvittää liikkumista palveluna eli usean jaetun kulkumuodon saumatonta yhdistämistä arjessa pelkän henkilöautoilun sijaan.

- Jätimme omat autot ja muut tutut kulkupelit kotiin ja lähdimme avoimin mielen kokeilemaan sovellusta, joka yhdistää julkisen liikenteen, yhteiskäyttöautot, vuokra-autot, kaupunkipyörät, sähköpotkulaudat ja taksit, kehityshippi Eelis Rytkönen NCC:ltä kertoo.

- Pilotin laajempana tavoitteena oli testata Whim-sovelluksen potentiaalia osana Urban Sense -palvelukonseptiamme kiinteistökehityksessä. Kalliiden parkkipaikkojen rakentamisen sijaan haluamme tarjota uusia ja ekologisia liikkumisratkaisuja ihmisten erilaisiin tarpeisiin kaupungeissa.

Jo yli 16 miljoonaa matkaa

MaaS (Mobility as a Service) eli liikkuminen palveluna yhdistää lukuisia eri liikkumismuotoja yhteen sovellukseen, jota voidaan käyttää helposti matkapuhelimella. Päästöjä vähentävä Whim on kustannustehokas ja yhä suositumpi tapa liikkua.

Luvut kertovat puolestaan: suomalaislähtöisellä ja kansainvälisesti palkitulla Whim-sovelluksella on tehty jo yli 16 miljoonaa matkaa. Whimillä voi maksaa matkan kerrallaan tai hankkia kausitilauksen. Vaihtoehtoja riittää moneen menoon ja makuun.

- Asumisen ja liikkumisen yhdistäminen on yksi suurimpia tulevaisuuden trendejä. Sillä on keskeinen rooli tuottavuuden nostamisessa ja kaupunkien ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen sanoo.

- Olemme iloisia voidessamme kehittää rohkeasti tulevaisuuteen katsovia ja parempaa kaupunkia luovia yhteistyömalleja NCC:n kanssa. Hienoa, että Suomessa ollaan edelläkävijöitä tässä kehityksessä.

Käyttäjien kokemukset hyödyksi

NCC:n pilottiporukka jätti vanhat liikkumismuodot ja samalla asenteetkin narikkaan. Testijakso tarjosi kokeilijoille tietyn liikkumisbudjetin, joka oli käytettävissä vapaasti pilotin ajan.

- Henkilökohtaiset liikkumistarpeet ovat hyvinkin erilaisia kunkin elämäntilanteen ja asumispaikan mukaan. Koronaepidemia toi kokeilulle omat haasteensa, mutta oli mielenkiintoista nähdä, miten pilottiin osallistujien arki sujui ilman autoa tai muita tuttuja liikkumismuotoja, Rytkönen tuumii.

- Hybridiyhteiskäyttöautojen ja taksin käyttö korostuivat syksyisessä Helsingissä, mutta ylipäätään mahdollisuus kokeilla uusia kulkuvälineitä otettiin rohkeasti vastaan. Kokoamme kokemukset yhteen ja katsomme, miten niitä voidaan kehittää ja hyödyntää jatkossa laajemmin.

Koronan ohella haasteita havaittiin erityisesti syvällä maan alla, mikä asettaa uusia vaatimuksia mm. kiinteistöjen tietoliikenneinfralle ja autojen lukituksenohjausjärjestelmille. Myös verotuskäytänteiden selkeyttäminen eri liikkumismuodoissa ohjaa sovelluksen jatkohyödyntämistä yrityskäytössä.

Miten se sitten sujui käytännössä?

NCC:n pilottiryhmään osallistui sekä yleensä omalla autolla kulkevia että muita kulkuvälineitä arjessa hyödyntäviä työntekijöitä.

- Olihan se uutta, kun ei aamulla voinutkaan lähteä liikenteeseen tuttuun tapaan omalla kulkuneuvolla ja piti toteutella niin sanotusti jakamisen kulttuuriin. Liikkumissovellus sinänsä osoittautui hyvin helppokäyttöiseksi, nopeaksi, monipuoliseksi ja toimintavarmaksi, Rytkönen toteaa.

Myyntipäällikkö Kristofer Kähärä on samaa mieltä.

- Sovellus toimi kuin kello. Olen aiemmin ollut aika laiska julkisten liikennepalveluiden käyttäjä, mutta tämä kokeilu teki vaikutuksen. Eniten tuli käytettyä bussin, junan ja taksin yhdistelmää.

- Uusi liikkumistapa vaatii asennetta, mutta kyllä palvelutarjooma myös helpotti arkista liikkumista. Meidän perheessämme vaikutus oli niin konkreettinen, että luovuimme toisesta autosta. Suosittelen palvelun kokeilemista kaikille, Kähärä sanoo.

Keskusta-asujan unelma

Myyntipäällikkö Uku Jaatinen pitää liikkumissovellusta erittäin ajankohtaisena ja omaan elämäänsä sopivana vaihtoehtona. Käytössä oli pilotin aikana yhteiskäyttöauto, julkinen liikenne, sähköpotkulauta ja taksi. Monipuolinen valikoima monipuolisti omaa liikkumista.

- Helsingissä asuminen tarkoittaa sitä, että pysäköinti maksaa eikä parkkitilaa ole koskaan liikaa. Niinpä hyödynsin yhteiskäyttöautoja usein siten, että lähdin aamulla kotoa liikenteeseen ennen parkkimaksujen alkamista ja palasin harrastusten jälkeen kotiin niin myöhään, ettei parkkimaksuja enää tarvinnut maksaa.

- Yhteiskäyttöauto tarjoaa kaikki autoilun parhaat puolet ilman velvollisuuksia. Kuukauden kustannukset jäivät kokeilun aikana selvästi alle sadan euron. Monipuolinen liikkuminen on huomattavasti helpompaa, kustannustehokkaampaa ja hyödyllisempää kuin oman auton omistaminen, Jaatinen summaa.

Whim_NCC

Vähemmän ajoa omalla autolla

Pilottikokeilu muutti projekti-insinööri Markus Pahikkalan liikkumistottumuksia siten, että oman auton käyttö jäi vähemmälle. Tämä puolestaan lisäsi joustavan ja nopean liikkumisen muotoja, kuten taksien ja yhteiskäyttöautojen käyttöä sekä julkisia kulkuvälineitä aina, kun se aikataulullisesti oli mahdollista.

- Käytin lähes kaikkia vaihtoehtoja. Oma arkeni vaatii työ- ja vapaa-ajalla joustavaa liikkumista muidenkin kuin hyvien julkisten yhteyksien varrella. Vaikka kokeilu ei varsinaisesti helpottanut arkea, oli mukavaa huomata, miten ennakkosuunnittelulla oman auton käyttöä voi vähentää, Pahikkala sanoo.

- Arkiset liikkumisen tarpeet muuttuvat elämäntilanteen myötä. Se, mikä sopii nyt minulle, ei välttämättä sovi toiselle. Omaa autoa ei voi kaikissa tapauksissa korvata, mutta sen itsestäänselvyyttä on hyvä välillä kyseenalaistaa.

Whim-kokeilu on osa NCC:n Urban Sense -palvelukonseptia, jonka tavoitteena on luoda urbaani käyttäjäkokemus ja tukea toimitilakohteissa rakennuksen loppukäyttäjän arkea. Urban Sense tarjoaa NCC:n kumppaneille mahdollisuuden testata teknologioita ja palveluita todellisessa ympäristössä.

 

Olemme iloisia voidessamme kehittää rohkeasti tulevaisuuteen katsovia ja parempaa kaupunkia luovia yhteistyömalleja NCC:n kanssa. Hienoa, että Suomessa ollaan edelläkävijöitä tässä kehityksessä. Sampo Hietanen, MaaS Global