Kunniaa Kulma21:lle

Kulma21 -korjausrakennushanke palkittiin kunniamaininnalla vuosittaisessa Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa. Kilpailussa palkitaan parhaiten mallinnettua tietoa käyttäneet rakennusalan projektit.

– Kulma21 -hankkeessa tehtiin paljon uusia asioita ja kerättiin tietoa. Onkin hienoa, että hanketta kilpailussa arvioivat asiantuntijat arvostivat tehtyä työtä. Kiitos hyvästä yhteistyöstä hankkeen kaikille osapuolille, erityisesti pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastanneelle Tengbom Oy:lle ja rakennesuunnittelusta vastanneelle WSP Finland Oy:lle, sekä tietenkin NCC:n omalle huipputiimille, iloitsee Jarkko Heinonen, NCC:n korjausrakentamisen toimialajohtaja.

Kilpailussa tuomaristo valitsi voittajan ja kunniamaininnan ansainneet hankkeet kilpailun arvosteluperusteiden mukaisesti. Lisäksi yleisö sai äänestää omaa suosikkiprojektiaan.

Tuomariston perusteita Kulma21 -hankkeen kunniamaininnalle:

Kulma21 -korjausrakennushankkeessa Helsingin keskustassa sijaitseva, vuonna 1941 käyttöönotettu Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan talo palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Hanke toteutettiin BREEAM-ympäristöluokituksen uusimpien Excellent-tason korjausrakentamisen kriteerien mukaisesti ensimmäisten korjaushankkeiden joukossa Suomessa. Hanke asettaa korkeat standardit korjausrakentamiselle ja teknologian hyödyntämiselle rakentamisessa, osoittaen, että vanhaa voidaan arvostaa ja säilyttää samalla kun luodaan uutta ja kestävää.

Kulma21 -hanke on hyvä esimerkki projektinhallinnallisesta korjausrakennuskohteesta ja lean-rakentamisesta. Tekla-mallinnusta tehtiin koronan takia "hajautetusti", eli suunnittelijat eivät olleet toimistolla vaan kotonaan ja käyttivät Tekla Model Sharingia. Rakennuksen runko ja  välipohjat on pystytty säilyttämään, ja kellaritilat on otettu hyötykäyttöön. Tähän ei olisi pystytty ilman mallinnusta. Laserskannauksen avulla saatiin vanhojen rakenteiden muoto ja sijainti lähtötiedoiksi mallintavaan toteutussunnitteluun ja työmaalla on tehty säännöllisesti päivittyvää mallinnusta. Tämä mahdollisti valmiuden ja kyvykkyyden reagoida tarvittaviin muutoksiin.

Tietomallinnusta oli käytetty laajasti, myös sääsuojat ja valaistukset on mallinnettu. Yhteistyö eri projektin osapuolten kanssa oli laajaa ja perustui talotekniikan, rakenteiden suunnittelun ja toteutuksen välillä skannattuun tilannekuvaan. Yhteistyöllä saatiin talotekniikka mahtumaan mataliin huonetiloihin. Talotekniikka on toteutettu uudisrakentamista vastaavaksi. Hankkeessa otettiin käyttöön visuaalinen johtaminen, ja tällä saatiin aikaan yhteisen tilannekuvan päivittyminen digitaalisesti. Tietomallinnus mahdollisti elinkaariajattelun läpi koko hankkeen. Rakennuksen julkisivu on palautettu alkuperäiseen asuun. Korjausrakentamisen takia rakennuksen hiilijalanjälki tulee olemaan 20 % pienempi kuin uudisrakentamisessa (50 vuoden ajanjaksolla). Hankkeessa oli keskiössä EU-taksonomia, mikä on vielä harvinaista suomalaisessa kohteessa.

Lisää Kulma21:n tietomallintamisesta voit lukea täältä.

Onnittelemme lämpimästi voittajaprojekti Kruunuvuorensiltaa sekä toista kunniamaininnan saajaa ja yleisön suosikkiprojektia Katajanokan Laituria.

Tekla BIM Awards 2024 -kilpailussa mukana olivat myös NCC:n We Land -toimistorakennus sekä Napsu monitoimitalo.