Malmin kirkkoa on nyt korjattu vuosi: vaativat julkisivumuuraukset valmistuivat – kesällä tehdään maarakennustöitä

Malmin kirkon peruskorjaus valmistuu ensi talvena. Työt ovat jo hyvässä vaiheessa, kun isotöinen, vaativa julkisivumuuraus on valmistunut ja maalämmön rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Sisäilmaongelmien suurin syy löytyi julkisivuista.

Koko talven kirkkoa ympäröineet telineet ja sääsuojat on nyt purettu ja kirkko on verhottu uudella tiilijulkisivulla. Kupariset vesikatot on uusittu, samoin kattoikkunat. Kahden tiiliseinän välissä ollut villa on poistettu, rakennus tiivistetty, eristetty ja julkisivu muurattu uudelleen.

Noin 90 prosenttia julkisivusta on uusittu ja parhaimmillaan muurausta oli tekemässä kuusi muuraria yhtä aikaa. Uudet tiilet on tarkkaan etsitty ja teetätetty juuri tietynlaisesta savesta täysin vanhoja vastaaviksi samassa tehtaassa, jossa alkuperäisetkin tiilet tehtiin. Uutta julkisivua on 1800 neliötä, johon on muurattu 80 000 uutta tiiltä. Uuden tiilijulkisivun täysin vanhaa jäljittelevä väritys ja ladontatapa etsittiin mallimuurauksella.

– Minun näkökulmastani juuri kirkon ulkopuoli oli se iso ja erikoisin työ, jollaista ei kovin usein tule vastaan. Täällä on kuitenkin aika paljon kulmia ja koristeita ja tavoitteena tietenkin on, ettei ulkoa huomattaisi, että täällä on tehty mitään. Muurareiden piti saada juuri samanlaista jälkeä aikaiseksi, kun tänne on aikanaan muurattu, ja se on tuonut myös työnjohdolle erikoisia haasteita siitä, miten työtä ohjeistetaan. Myös siis esimerkiksi niin, ettei tule tasaisempaa jälkeä kuin alkuperäinen on ollut, NCC:n vastaava työnjohtaja Jonas Lindqvist kertoo.

Vastaava työnjohtaja Jonas Lindqvist Malmin kirkon harjannostajaisissa toukokuun lopussa 2024.

Sisäilmaongelmien syyt löytyivät purkuvaiheessa

Peruskorjauksessa on korjattu paljon kosteusvaurioita ja riskirakenteita. Sisäilmaongelmien syy löytyi erityisesti julkisivuista, joiden tiivistykset olivat puutteelliset ja tuuletusraot olivat tukkeutuneet alkuperäisessä rakennusvaiheessa valujen yhteydessä. Rakennuksessa oli myös useita vesivuotokohtia, eivätkä seinien villaeristeet päässeet kuivumaan.

Korjauksessa tehtävät työt paitsi parantavat kirkon sisäilmaa, lisäävät myös huomattavasti kirkon energiatehokkuutta ja pienentävät näin käyttökustannuksia. Kirkko siirtyy kaukolämmöstä maalämpöön. Pihalle on jo porattu kymmenen maalämpökaivoa. Maalämpöjärjestelmän ansiosta kirkkoon saadaan myös viilennys.

Uudella tekniikalla on korjauksessa suuri rooli

Sisällä iv-koneet uusitaan ja samalla koko talotekniikka. Tietomallinnusta on käytetty apuna, kun uutta tekniikkaa tuodaan vanhaan rakennukseen. Kirkkoon uusitaan samalla myös kirkon oma tekniikka äänentoistoineen ja esimerkiksi valmiskeittiö uusittiin täysin. Kirkon sisärakenteet tehdään osin uusista materiaaleista ja osin hyödynnetään vanhaa. Esimerkiksi sisäkattojen mäntypaneloinnit on pääosin voitu säilyttää ja osa vanhoista ikkunanpuitteista on entisöity. Kirkon kellarissa ollut asunto muutetaan kerhotilaksi, jolle tulee oma ulko-ovi.

Kun kevät pitkän talven jälkeen koitti, työmaalla alkoivat maanrakennustyöt. Kirkon salaojitus ja sokkeli korjataan ja vesieristykset uusitaan. Julkisivun, katon ja hulevesijärjestelmien korjausten myötä myös tulevien vesivahinkojen riskit minimoidaan.

Rakentajien yhteistyö ja ammattitaito kunniaan

NCC:llä töitä tehdään yhteistyössä ja arvostetaan eri urakoitsijoiden työtä ja ammattiosaamista.

– Meillä on ollut hyviä urakoitsijoita täällä töitä tekemässä. Meidän tehtävämme on johtaa työmaata niin, että ymmärrämme eri töiden ja työvaiheiden tarpeet ja samalla tietysti olemme jämptejä siitä, että työstä tulee tilaajan tahtotilan kaltainen lopputulos. Hyvä yhteishenki on vienyt työmaata hyvin tavoitetta kohti, Lindqvist kertoo.

Työmaan vastaava työnjohtaja on ollut ylipäänsä tyytyväinen siihen, ettei suurempia yllätyksiä ole tullut vielä vastaan.

– Puretut asiat ovat olleet odotetussa, aika hyvässäkin kunnossa, eikä maarakennustöissä ole vielä tullut yllätyksiä vastaan, Jonas Lindqvist sanoo.

Kirkkoa rakennetaan tarkasti ja arvostaen

Malmin kirkko ei ole suojeltu rakennus, mutta arkkitehtonisesti arvokas ja Helsingin kaupunginmuseo tekee myös työmaalla katselmuksia.

– Kirkkojen korjaaminen on sen verran harvinaista, että mahdollisesti omalle uralle ei satu osumaan toista kirkkoa. Pidän tätä hienona ja arvokkaana rakennustyönä, tämmöistä kulttuuriperintöä kannattaa säilyttää, Lindqvist toteaa.

Työmaalta löytyy ainakin yksi henkilökohtainenkin kytkös kirkkoon, sillä yksi työnjohtajista on aikanaan kastettu Malmin kirkossa.

Malmin kirkossa vietettiin harjannostajaisia 30.5.2024.