Näe valmis toimistotalo, vaikka se olisi vasta monttu
Miltä tuntuisi nähdä valmis toimistotalo montun reunalta katsoen? Tulevaisuutta voi nyt katsella kätevästi kännykän näytöltä. Se on mahdollista teknologialla, joka yhdistää rakennuksen suunnitelmat todellisuuteen.
NCC:n kiinteistökehittäjä Miro Pojanluoma seisoo Vallilassa Fredriksbergin työmaalla kädessään ison joystickin näköinen ohjain, johon on yhdistetty kännykkä. Nyt rakennus on jo nähtävissä, mutta kun aiemmin edessä oli vain monttu, kännykän näytöltä pystyi jo tuolloin tarkastelemaan valmista kuusikerroksista toimistotaloa.
Pojanluoman käytössä on mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen kehittämä SiteVision-laite ja lisätyn todellisuuden järjestelmä, joka soveltuu ulkona kuten rakennustyömaalla käytettäväksi. Laitteen avulla voi katsoa tulevaisuuteen ja nähdä kohteen, jota ei vielä ole olemassa.
”SiteVision mahdollistaa tietomalliaineistojen tarkastelun yhdistettynä todelliseen maailmaan. Näin suunnitelmat avautuvat katsojalle havainnollisesti valmiina rakennuksena tulkinnanvaraa jättämättä”, Pojanluoma kertoo.
SiteVisionin ansiosta taloa voi skannata kännykän näytöllä laitetta liikuttamalla. Järjestelmä sijoittaa tietomallit automaattisesti työmaalle senttimetritason tarkkuudella. Laite kykenee näyttämään 2D- ja 3D-suunnitelmia niiden todellisessa sijainnissa satelliittipaikannuksen avulla.
Ajan tasalla oleva tieto kulkee aina mukana
Teknologian avulla voit tehdä kierroksen työmaalla ja nähdä suunnitelmat reaaliajassa oikeassa ympäristössä. Voit kurkistaa vaikkapa rakennuksen tulevaan sisäänkäyntiin ja nähdä sen valmiina, vaikka se tällä hetkellä onkin vielä pelkkää betonia. Voit myös nähdä maan pinnan alle ja seinien sisälle.
Teknologiaa on hyödynnetty ensimmäistä kertaa NCC:n hankekehityskohteessa Espoon Leppävaaran OOPS´issa, Trimblen pääkonttorin rakennustyömaalla. Ulkotiloissa käytettävän SiteVision-laitteen ohella kokonaisuuteen kuuluu sisätiloissa käytettävä virtuaalikypärä. Tieto siirtyy laitteista ohjelmistoihin ja takaisin sujuvasti, jolloin se on reaaliaikaisesti eri osapuolten saatavilla.
”SiteVisionin kanssa on helpompaa kulkea työmaalla kuin läppärin kanssa. Kätevää on sekin, että ajan tasalla olevat suunnitelmat kulkevat aina mukana. Teknologiaa on tarkoitus tuoda yhä enemmän myös tuleviin katselmuksiin vuokralaisten kanssa. Laite auttaa havainnoimaan asioita, joita pelkkien mallinnusten avulla on vaikeampaa nähdä”, Pojanluoma sanoo.

SiteVision yhdistää kuvat yhdeksi maailmaksi
Järjestelmä on käyttäjien mukaan varsin helppokäyttöinen. Talotekniikan tutkinto-ohjelmaa Metropoliassa opiskeleva Erno Koskenmäki pääsi tutustumaan lisättyyn todellisuuteen ja uusimpaan teknologiaan Fredriksbergin työmaalla kesäharjoittelujaksonsa aikana.
”Uuden opettelu vaatii hieman harjoittelua ja käyttökokemusta, mutta ei tarvitse olla tekniikan ihmelapsi osatakseen käyttää SiteVisionia. Laitat vain laitteen päälle ja lähdet kierrokselle”, Koskenmäki tuumii.
”Tekijänäkökulmasta lisätty todellisuus tarjoaa uudenlaisen visuaalisen näkökulman pelkkiin pohjakuviin verrattuna. SiteVisionin avulla näkee helposti, mitä työmaalla ollaan käytännössä tekemässä. Laite yhdistää kaikki kuvat yhdeksi maailmaksi, jota voi katsella kätevästi kännykästä.”
SiteVision toimii myös laadun varmistuksessa, kun tarkastellaan esimerkiksi perustuksia, julkisivumuurausta, valaisimia, anturoita ja salaojia. Järjestelmä helpottaa mm. tiedon jakamista, työmaan tilanteesta raportointia, kuvien ja mittojen ottamista sekä muistiinpanojen tekemistä.
”Uusien digitaalisten työkalujen käyttö lisääntyy suunnittelupöydillä ja työmailla osana rakentamisen prosesseja sitä mukaa, kun teknologia kehittyy ja laitteet yleistyvät ”, Pojanluoma summaa.