NCC kartuttanut puurakentamisen osaamista Turun Linnanfältissä
NCC oli ensimmäinen rakennusyritys, joka aloitti rakentamisen Turun Linnanfältin puutaloalueella. Koko Suomessa oli sitä ennen rakennettu vain alle 30 puukerrostaloa kokeilukohteina. Nyt puutalohankkeiden kokemusta on NCC:lle Linnanfältissä kertynyt sekä suurelementeistä, että tilaelementeistä rakentamisesta.
Turun Linnanfältin alueelle ideoitu uusi moderni ja ainutlaatuinen puinen asuinalue on Suomen hallituksen hyväksymän puurakentamisen edistämisohjelman valtakunnallinen pilottikohde. Tavoitteena on luoda Turun linnan kupeeseen puurakentamisen avulla historialliseen keskustamiljööseen sopiva ja asukkaiden toiveisiin vastaava asuinalue.
- Ensimmäinen Linnanfältin hankkeistamme oli As Oy Turun Puulinna. Siellä aloitimme syksyllä 2016 pilaantuneiden maiden kunnostuksella ja kohde luovutettiin asiakkaalle huhtikuussa 2018, sanoo Seppo Kalliola, joka on toiminut vastaavana työnjohtajana kaikissa NCC:n Linnanfältin hankkeissa.
- Saimme Puulinnan tontin vuonna 2008 kaupungin tontinvarauskilpailun kautta ja lähdimme kehittämään sille puutaloasumista oman hankekehityksemme voimin. Kaavan vahvistumista saimme odottaa vuoteen 2014 asti, NCC:n hankekehitysinsinööri Elias Mäkelä kertoo.
Toinen kohde oli KOy Päivänsäde 3 ja 4, jonka rakentaminen alkoi keväällä 2019. Kolmantena, viime vuoden lokakuussa käynnistyi As Oy Turun Puubyygeli. NCC on kehittänyt kaikki Linnanfältin kohteet yhdessä asiakkaiden kanssa.
- Turun alueella olimme ennen Linnanfältiä rakentaneet vuonna 2014 valmistuneen Ratamokoti-palvelutalon, nelikerroksisen puukerrostalon Iso-Heikkilään, joten meillä oli puurakentamisesta jo jonkin verran kokemusta. Uutta ja erilaista se silti oli, Mäkelä sanoo.

Työmaan näkökulmasta puuelementtijärjestelmissä on merkittävä ero
Betonielementit ovat selkeästi yleisin asuinkerrostalojen rakennusmateriaali ja NCC:n asiantuntijoille tuttuja, miksi puurakenteiden vertailu niihin on luonnollista.
- Betonielementtirakentamisessa runkorakenteet ovat pitkälti vakioituja, mitä puurakentamisessa ei ainakaan vielä ole viety yhtä pitkälle. Se tekee eri puuelementtien tarjoajien vertaamisen hankalaksi. Lisäksi puurakentamisessa toimittajien määrä on rajallinen, Mäkelä sanoo.
Iso-Heikkilän kohde rakennettiin aikanaan tilaelementeistä. Linnanfältin Puulinna sen sijaan oli hyvin erityyppinen, se tehtiin suurelementeistä eli valmiista yksittäisistä seinärakenteista, jotka Pyhännän Rakennustuote Oy toimitti ja asensi paikoilleen. Myös Päivänsäde tehdään suurelementeistä. Siellä elementtien toimituksesta ja asennuksesta vastaa heinolalainen VVR Wood Oy.
Suurelementtijärjestelmä on tilaelementtejä joustavampi ja mahdollistaa vapaammat kädet asuntojen suunnittelussa. Kalliola kuitenkin kertoo, että suurelementeistä rakennettaessa betonirakentamisesta poikkeavien sisätöiden määrä on suuri. Paloturvallisuusmääräysten mukaan vain massiivipuupinnat saa jättää palosuojamaalattuina tai -lakattuina näkyviin. Kaikki muu rakennuksen kappaletavarasta tehty kantava puurunko pitää palosuojata palokipsilevyin.
- Iso osa palokipsilevytyksestä tehdään työmaalla, mikä tarkoittaa valtavaa määrää levytystä sekä palolevyjen rajasaumojen ja läpivientien palokatkokittausta. Puukerrostaloissa on kaikissa huonetiloissa oltava sprinkler-järjestelmä, joka osaltaan myös nostaa puukerrostalon rakentamisen hintaa verrattuna betonitaloon.
Viimeisimpänä alkaneessa hankkeessa, Puubyygelissä rakenteet tehdään tilaelementeistä. Jo tehtaalla huonepinnoiltaan valmiiksi tehdyt Astel Modular OÜ:n toimittamat elementit nostetaan moduuli kerrallaan autonosturilla paikoilleen.
- Tilaelementit vaativat työmaalla vähemmän työtä, sillä sisätyöt on tehty hyvin pitkälti kuntoon jo tehtaalla. Työmaata myös helpottaa, että moduulit on pakattu niin hyvin, ettei erillistä sääsuojaa tarvita, Kalliola toteaa.
- Oli puuelementtijärjestelmä kumpi tahansa, oli meillä aluksi opettelemista talotekniikan ja puuelementtisuunnittelun yhteensovittamisessa elementtitehtaalla tehtäviin rakenteisiin. Viidessä vuodessa olemme kuitenkin oppineet puolin ja toisin, ja nykyisin tiedämme, mitä kaikkea esimerkiksi läpivienneissä ja palokatkoissa pitää ottaa huomioon, hän jatkaa.
Sääsuojalla varmistetaan elementtien pysyminen kuivina asennuksen ja rakentamisen aikana
Puurakentamisessa kosteudenhallinta on erittäin tärkeää. Kaikki NCC:n Linnanfältin suurelementeistä tehtävät kohteet rakennetaan sääsuojan alla. Näin varmistetaan elementtien pysyminen kuivina asennuksen ja rakentamisen aikana.
- Puulinnassa käytimme ensimmäistä kertaa Turussa uudenlaista nousevaa sääsuojaa. Suojan sisällä oli siltanosturi, jonka avulla elementit asennettiin. Sääsuoja oli niin iso, että myös elementtien varastointi- ja kuormien purkualue mahtuivat sääsuojan alle, jolloin rakennusmateriaaleja kuljettavat rekat saivat purkaa kuorman sateelta suojassa ja siten koko asennusketju kuormien purusta elementtien paikoilleen asennukseen säilyi kuivana, Kalliola kertoo.
- Puulinnan sääsuojaa siirrettiin rakentamisen edetessä kolmessa kertaa. Siellä kuitenkin opimme, ettei sääsuoja ja L:n muotoinen rakennus ole helppo yhdistelmä, sillä kulman kohta oli sen verran hankala toteuttaa, Kalliola naurahtaa.
Vastaavanlaista sääsuojaa käytetään nyt myös Päivänsäteessä.

Puukerrostalot houkuttavat asiakkaita ja asukkaita
Linnanfältin jo valmistuneissa kortteleissa tunnelma on kodikas ja viihtyisä. Ei siis ihme, että asunnot ovat olleet suosittuja.
- Yksi erityispiirre on, että palokipsilevytetyt pinnat toimivat myös äänieristeenä, joten asunnot ovat hiljaisia. Asukkaat ovat olleet siihen tyytyväisiä, Kalliola toteaa.
Luovutuspäivänä Puulinnan asunnoista oli noin puolet vuokrattu ja kahden kuukauden sisällä talo oli jo täynnä asukkaita. Myös muut Linnanfältin asunnot ovat saaneet uudet asukkaat nopeasti valmistumisen jälkeen.
- Alueen houkuttelevuus varmasti myös kasvaa, kun onnistuneita hankkeita valmistuu lisää ja asukkailla alkaa olla kokemuksia puukerrostalossa asumisesta, Mäkelä uskoo.
- Yhä enemmän asiakkaamme haluavat kohteiltaan ekologisuutta ja vähähiilisyyttä, mitä puurakentaminen tukee. Uskon siksi, että puurakentaminen tulee jatkumaan vahvana, hän jatkaa.
- Meillä on Linnanfältin myötä syntynyt merkittävä osaaminen puurakentamisesta, eikä se enää tunnu vieraalta. Teemme varmasti puukerrostalokohteita jatkossakin, Kalliola komppaa.
As Oy Turun Puulinna
- Rakennusaika: syksy 2016 – kevät 2018
- Asunnot vuokra-asuntoja, kohde myytiin OP-Vuokratuotolle
- Kaksi erillistä 3–4-kerroksista puukerrostaloa, autohalli kellarissa
- Yhteensä 94 asuntoa, asuntojen koot 26 m² yksiöistä 76 m² kolmioihin.
- NCC:n hankekehitys, KVR-urakka
KOy Päivänsäde 3 ja 4
- Rakennusaika: kevät 2019 – kevät 2021
- Asunnot vuokra-asuntoja, kohde myytiin Kruusuasunnot Oy:lle
- Neljä erillistä 3–4-kerroksista puukerrostaloa, betonirakenteinen kellari, pihakannella ulkorakennus
- Yhteensä 128 asuntoa, asuntokoot 29 m² yksiöistä 85 m² kolmioihin
- NCC:n hankekehitys, KVR-urakka
As Oy Turun Puubyygeli
- Rakennusaika: talvi 2019 – syksy 2020
- Asunnot omistusasuntoja, kohde myytiin Ahti Invest Oy:lle
- Kaksi erillistä 3–4-kerroksista puukerrostaloa, kellari, autokatos ja ulkoiluvälinevarasto pihalla
- Yhteensä 70 asuntoa, asuntojen koot 26–28 m2 yksiöistä ja 36–46 m2 kaksioihin
- NCC:n hankekehitys, KVR-urakka