Next – uusi portti Keilaniemeen
Pääkonttoreistaan tutusta Espoon Keilaniemestä kasvaa lähivuosina elämää sykkivä ja uudistuva kaupunginosa. Arkkitehtitoimisto SARC on suunnitellut kaiken keskelle omaleimaisen ja näyttävän toimistorakennuksen, joka vetää puoleensa tämän päivän työelämää inspiroivien tilojensa voimin.
Vanhoille Hagalundin kartanon maille kasvanut Keilaniemi on antanut vuosien ajan kasvot suomalaiselle taloudelle ja teknologiselle osaamiselle. Keilaniemi tunnetaankin erityisesti alueella toimivien pääkonttorien kotipaikkana – ja tänä päivänä myös mittavien muutostöiden kohteena. Alueen liikennejärjestelyt ovat myllerryksessä, vanhoja yritysrakennuksia saneerataan ja alueelle nousee lähitulevaisuudessa paljon uutta. Koko alue elää suurta muodonmuutosta.
Suunnittelu lähtee ennen kaikkea sijainnista
Tähän suureen muutokseen asettuu NCC Property Developmentin kehittämä alueen tuleva lippulaiva Keilaniemi Next. Arkkitehtitoimisto Sarcin suunnittelema uudisrakennus avaa perinteistä pääkonttori- ja toimistoelämää alueen tuleville asukkaille ja muille kaupunkilaisille.
- Next nousee komealle paikalle, kunhan alue valmistuu tietöiden alta. Rakennus on Kehä I:ltä Keilaniemeen saavuttaessa kuin näyttävä portti, joka sulautuu paikalleen uuteen kaupunkikuvalliseen kokonaisuuteen, Riku Huopaniemi arkkitehtitoimisto Sarcista kertoo.
Suunnitellulla rakennuksella on Huopaniemen mukaan selkeä oma luonteensa. Jos rakennusta kuvataan arkkitehtikielellä, se on dynaaminen ja tahkomainen kide, joka seisoo ilmavalla lasijalustalla. Nextin suunnittelussa on menty laatikon ulkopuolelle ja haluttu toteuttaa kolmiulotteinen rakennus ulospäin kallistuvine osineen ja epäsuorine kulmineen.
Omaleimainen arkkitehtuuri panostaa skandinaavisuuteen ja tyylikkyyteen, mutta myös kodikkuuteen. Kerroskorkeus on nykyistä standardia parikymmentä senttiä korkeampi, mikä tuo tilaan lisää valoa, avaruutta ja viihtyisyyttä.
Uudet työtavat haastavat arkkitehdinkin
Keilaniemen kaupunkiprofiiliin kuuluu suuria rakennuksia, joissa lasilla on näyttävä roolinsa. Lasia on myös yhdeksänkerroksisen Nextin ”kivijalassa”, johon julkisivun vaalea metalli ja vinot pinnat tuovat oman tvistinsä sekä syvyyttä eri vuoden- ja vuorokauden aikana elävästi taittavina yksityiskohtina.
- Työympäristöt on suunniteltu nykytrendien mukaan eli talosta löytyy laajoja monimuotoisia kerrostasoja. Kiinteät toiminnot, kuten hissit ja tekniset tilat ovat rakennuksen keskellä, joten ympärille jää paljon monimuotoista ja yritysten tarpeiden mukaan räätälöitävää tilaa. Kerroksista on pitkiä näkymiä moneen suuntaan, merelle, puistoon ja kaupunkiin, Huopaniemi kuvailee.
Next sopii moneen menoon. Jos asiakas tarvitsee kahden kerroksen tilat, ne voidaan yhdistää toisiinsa portailla. Jos tilantarvetta on vähemmän, yksi kerros voidaan jakaa vaikka neljälle yritykselle muuntuvien tilaratkaisujen ansiosta. Työtilat ovat pääsääntöisesti ulkokehällä ja yhteistilat kahvioineen ja neuvottelutiloineen keskemmällä. Ylimpään toimistokerrokseen tulee kuin kirsikkana kakun päälle suuri terassi, joka avautuu parhaaseen ilmansuuntaan, kohti aurinkoa, puistoa ja merta.
- Tilat mahdollistavat nykyaikaiseen tapaan muuntojoustavuuden ja tukevat tämän päivää liikkuvaa ja muuntuvaa työelämää. Toimistopiha mahdollistaa sen, että töitä voi tehdä vaikkapa terassilla.
Next on avoinna myös iltaisin
Merellisten maisemien ja puiston laidalle nousevaan Nextiin on helppo tulla joka suunnasta niin omalla autolla, pyörällä kuin julkisilla kulkuneuvoilla. Keilaniemen metroasemalle on matkaa vain 50 metriä ja tämänhetkisen aikataulun mukaan vuonna 2024 liikennöinnin aloittavan Raide-Jokerin pikaraitiopysäkki tulee ihan kylkeen.
- Uusi Keilaniemi liittää kulkuyhteyksien kautta alueen uudella tavalla naapurissa sijaitsevaan Tapiolan kaupunginosaan. Nextin viihtyisä piha- ja terassialue avautuu etelän suuntaan ja vehreään puistoon, Huopaniemi sanoo.
Rakennuksen kaksi ensimmäistä kerrosta ovat ns. julkista tilaa, joihin voidaan sijoittaa coworking-tiloja sekä kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat avoimia muillekin kuin talossa työskenteleville – myös iltaisin. Piha-alueelle tulee lisäksi ulkokuntosali sekä oleskelupaikkoja.
- Kokonaisuus on suunniteltu eläväksi ja kutsuvaksi siten, että se vetää puoleensa niin työpaikkoja kuin kaupunkilaisia, Huopaniemi toteaa.
Laadusta ja näyttävyydestä tinkimättä
Keilaniemen Next rakennetaan BREEAM-ympäristösertifikaatin mukaisesti Excellent-tasolle. Tässä talossa ei tingitä rakentamisen laadusta eikä arkkitehtonisista ratkaisuista. Tiloihin muuttavien yritysten omat ympäristöarvot voidaan huomioida niin ikään tilasuunnittelussa.
- Next on korkeatasoinen arvokiinteistö, jonka tarjoamien tilojen odotetaan kiinnostavan vuokralaisia. Kaiken kaikkiaan odotukset ovat nyt korkealla, Huopaniemi summaa.
Kuka Riku Huopaniemi?
- Kuka: arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Sarc
- Syntynyt: Helsingissä 1964
- Opiskellut: Teknillisessä korkeakoulussa (Otaniemi, Espoo)
- Referenssejä: useita toimistorakennuksia pääkaupunkiseudulla (mm. Fredriksberg-kortteli Pasilan Konepaja-alueella), tutkimus- ja opetusrakennuksia (VTT Otaniemi, Oulun yliopisto), kauppakeskus Forumin uudistus ja laajennus
- Harrastuksia: purjehdus, hiihto
Keilanniemen Nextin Top 5
- Erinomainen sijainti meren äärellä ja kaupungin kainalossa
- Loistavat liikenneyhteydet: 50 metriä metroasemalle, 12 minuuttia metrolla Helsingin keskustaan, 20 minuuttia autolla lentokentälle, 50 metriä Raide-Jokerin pysäkille
- Mielenkiintoinen, näyttävä, laadukas rakennus – alueensa uusi arkkitehtoninen maamerkki
- Inspiroivat, muuntojoustavat ja yritysten tarpeiden mukaan räätälöitävät modernit toimitilat
- Excellent-tason BREEAM-sertifiointi
Keilaniemi Next lukuina
- toimitilaa yhteensä 9500 m²
- kerrosala 10 000 m²
- bruttoala 18 700 m², joista toimitiloja 11 400 m²
- tavoitevalmistuminen vuonna 2021