Opiskelijat viettivät päivän VDC-tiimin matkassa - tutumisvierailut työmaille ja tiimeihin kiinnostavat yhä enemmän

Metropolia Ammattikorkeakoulussa järjestetyssä KIRA-Rekry-tapahtumassa opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua NCC:n ständillä kilpailuun, jossa palkintona oli tutustumispäivä VDC-tiimin toimintaan. Viime viikolla voittajat pääsivät tutustumaan henkilöihin virtuaaliympäristöjen takana ja näkemään, millainen on NCC:n tapa toimia tietomallinnusta hyödyntävissä projekteissa.

Jonna Vanninen ja Anna-Kaisa Kieksi opiskelevat molemmat Metropoliassa toista vuotta rakennetekniikkaa. He ovat saapuneet NCC:n pääkonttorille tutustumaan Virtual Design and Construction-tiimin päivittäiseen työskentelyyn. Ala-aulassa heidät ottaa vastaan tiimin vetäjä Riku Laiho, joka on ollut aktiivisesti jalkauttamassa esimerkiksi Espoon Leppävaaran OOPS-hankkeessa käytössä olevia, tulevan päävuokralaisen Trimblen uusimpia rakentamisen työkaluja osaksi projektinhallintaa.

Aamu alkaa ideoiden ytimestä, eli VDC-tiimin työpisteeltä. Kehitysinsinööri Tero Lilja esittelee opiskelijoille VDC-asiantuntijoille tuttuja ja olennaisia työkaluja, kuten tiedon visualisoinnin kannalta olennaista Solibri Officea. Anna-Kaisalle ja Jonnalle tämä kaikki on verrattain uutta: VDC-asiantuntijuus on tittelinä tuttu, mutta työnkuvana ei niinkään. Anna-Kaisa kertoo hakeutuneensa rakennusalalle kiinnostuttuaan urapolusta teknisen isännöinnin parissa. Urahaave on kuitenkin jäänyt jo hieman taka-alalle, sillä mielenkiintoisia työmahdollisuuksia on rakennusalalla niin monia - esimerkiksi juuri virtuaaliympäristöjen parissa.

Jonna ja Anna-Kaisa olivatkin molemmat ehtineet jo hankkia tutkinnon ennen rakennusalalle päätymistä. Jonnalla kiinnostus opintoja kohtaan heräsi aiemman rakennusalan työkokemuksen kautta ja alan kouluun hakeutuminen on sittemmin tuntunut oikealta valinnalta. Opintojen puolessa välissä alkaa myös korostua konkreettisten työmaavierailujen ja tutustumiskäyntien tärkeys. Iltapäivällä opiskelijat pukevatkin päälleen turvavarusteet ja suuntaavat Rikun johdolla työmaalle.

VDC-tutustuminen3_NCC

Teknologian edistyksellisyys yllätti

On kiistatonta, että rakennusalalle on nykyään tarjolla useita digitaalisia työkaluja, joita käyttää hyödyksi. OOPSin työmaalla eri ohjelmistojen käyttöä muiden hyödynnettäväksi valmistelee NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen, joka on eri laitteista silminnähden yhtä innoissaan kuin vierailijatkin. Hän esittelee opiskelijoille mallien työmaakäyttöä Trimble Connectilla.

Päivän teoriaosuus kulminoituu hetkeen, kun laitteita päästään konkreettisesti testaamaan työmaaympäristössä. 

- Okei, no onhan tämä nyt aika hienoa!, sanoo Anna-Kaisa heti saatuaan Trimble XR10 -kypärän päähänsä.

Rakennusalalla digitalisaatio tarkoittaa pitkälti vanhojen toimintatapojen siirtämistä mobiililaitteille. Rakentajilta tämä vaatii kykyä omaksua uusia järjestelmiä ja asennoitumista siihen, että entuudestaan hyväksi havaitut menetelmät viedään tulevaisuudessa uudelle tasolle. Uusimman teknologian hyödyntämisestä puhutaan alalla paljon ja herkemmillä saattaa olla jo pieni digikrapula - siksi alalle on saatava mukaan ihmisiä, jotka ymmärtävät - ja haluavat ymmärtää - informaatioteknologiaa syvällisesti.

Jonnan ja Anna-Kaisan näkökulmasta on melkein mahdotonta ajatella, että teknologia on ylipäätään mennyt niin paljon eteenpäin, kuin mitä päivän aikana on nähty.

- Nykyään vaaditaan jo lähtökohtaisestikin sitä, että kaikki työvaiheet tallennetaan perusteellisesti - ovathan tällaiset laitteet siis ehdottomasti tulevaisuutta, kaiken kaikkiaan mahtava juttu, Anna-Kaisa sanoo.

Jonna pystyy nimeämään aiemman rakennusalan kokemuksensa kautta laitteista heti konkreettisia hyötyjä.

- Olen itse tehnyt tarjous- ja määrälaskentaa ja laskenut niitä määriä suhdeviivaimen kanssa. Kun määrät saa suoraan mallista, niin kyllä se merkittävästi hyödyttää ja nopeuttaa työntekoa. Eikä myöskään tule tehtyä samoja virheitä, mitä voi tulla siinä käsin laskiessa, Jonna sanoo.

Molemmat ovat päivän annista vaikuttuneita ja varsinkin Anna-Kaisa kokee virtuaaliympäristöjen parissa toimimisen sellaisena asiana, jonka hän tulevaisuudessa ottaisi mielellään osaksi omaa urapolkuaan. Tutustumisvierailut rakennusliikkeissä toimiviin tiimeihin ja työnkuviin kiinnostavat molempia kovasti, sillä ne tarjoavat pienen kurkistusikkunan tulevaisuuteen. Virtuaaliympäristöjen täyteinen päivä jäi mieliin siksikin, että digitaaliset ratkaisut ovat opiskelijoiden mielestä yksi tärkeä osa rakennusalan edistyksellisyyttä. On tärkeää lähteä rohkeasti mukaan uusiin asioihin mitä on tarjolla, sillä se on aina askel eteenpäin - eiväthän kellotkaan käänny taaksepäin.

VDC-tutustuminen2_NCC