Purku- ja ylijäämäbetonista valmistettu betonimurske pitää materiaalin kierrossa
Purku- tai ylijäämäbetonin saapuessa vastaanottoalueelle käy se läpi tarkat prosessit ennen päätymistään kierrätysraaka-aineeksi. Kierrätetty betonimurske on resurssi- ja kustannustehokas vaihtoehto, joka voi usein korvata neitseellisiä materiaaleja.
Betoni on yksi maailman käytetyimmistä rakennusmateriaaleista. Vuosittaisesta 10 miljardin kuutiometrin käyttömäärästä voisi rakentaa joka vuosi kuuhun asti ulottuvan halkaisijaltaan kahdeksan metriä olevan betonipilarin. Suomessakin betonia valmistetaan noin yksi kuutio per henki vuodessa*.
Elinkaarensa päässä rakennusten, siltojen, teollisuushallien ym. betonirakenteet kuitenkin usein puretaan murskaamalla eli purkubetoniakin syntyy mittavia määriä: Suomessa arviolta jopa noin 2,5 miljoonaa tonnia vuosittain**.
– Vuonna 2022 voimaan astunut ’ei enää jätettä’ (EEJ) -asetus tukee kiertotaloutta ja mahdollistaa jätteeksi luokitellun betonin kierrättämisen ei jätestatusta omaavaksi tuotteeksi, eli EEJ betonimurskeeksi. Purku- ja ylijäämäbetonista valmistettua betonimursketta voidaan käyttää kiviaineksena maan- ja talonrakentamisessa tietyin reunaehdoin, kertoo aluepäällikkö Jan Hagmark NCC:ltä.
Betonijätettä ei kuitenkaan saa kuka tahansa murskata tai ottaa käyttöön, vaan EEJ-asetusta sovelletaan valmistajaan, jolla on ympäristölupa betonijätteen murskaustoimintaan tai jonka toiminnassa murskataan betonijätettä kiinteän betoniaseman ja betonituotetehtaan ympäristösuojeluvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (858/2018) nojalla. Purkutyömaalla ei EEJ-betonimursketta voi tuottaa.
Kierrätettäväksi tuotavan materiaalin ominaisuuksia valvotaan tarkoin
Purkubetonin saapuessa vastaanottoalueelle käy se läpi tarkat prosessit.
– Vastaanoton yhteydessä saapuva materiaali tarkastetaan ja lajitellaan koostumuksen ja ominaisuuksien perusteella. Betoni saa sisältää siinä kiinni olevat raudat ja teräkset, joiden tulee olla katkaistu betonikappaleiden mittaisiksi. Sen sijaan maa-aineksia tai haitallisia aineita ei kuormassa saa olla, kertoo Jan.
Haitallisia aineita esiintyy mm. pinnoitteissa, saumausaineissa, kiinnikkeissä tai vesieristeissä ja ne voivat olla esimerkiksi öljyhiilivetyjä, PCB- ja PAH-yhdisteitä, asbestia, raskasmetalleja tai jätteitä, kuten muovia tai puuta.
– Asiakas toimittaa kultakin toimituspaikalta etukäteen viralliset laboratorion testitulokset, jotka todentavat purkubetonin täyttävän hyödynnettävän jätteen kriteerit, Jan jatkaa.
CE-merkitty kierrätetty betonimurske testataan ja analysoidaan laatu- ja ympäristönäkökohtien perusteella
Seuraavassa vaiheessa purkubetoni murskataan betonimurskeeksi sovellettavien standardien ja teknisten määritelmien mukaisesti käyttötarkoituksen perusteella ja CE merkitään.
Betonimurske testataan ja analysoidaan EEJ-asetuksen ympäristöteknisten kelpoisuusvaatimusten mukaan. Analyysin tulos ilmoitetaan CE-merkinnässä. Näin käyttäjä voi olla varma, että käyttötarkoituksen mukaiset tekniset laatuvaatimukset täyttyvät.
Kierrätetty betonimurske on resurssi- ja kustannustehokas vaihtoehto
Murskeet jaetaan eri laatuluokkiin niiden teknisten ominaisuuksien perusteella ja soveltuva laatu valitaan kohteen käyttötarkoituksen ja vaatimusten mukaan.
– Kierrätetty betonimurske voi usein korvata neitseellisiä materiaaleja ja ehtyviä luonnonvaroja kuten soraa tai hiekkaa. Sitä voidaan käyttää samalla tapaa kuin luonnonkiviainesta, vaikkapa kalliokiviaines KaM 0/90 vastaa betonimurske BeM 0/90 laatua, kertoo myyntipäällikkö Heidi Rainesto NCC:ltä.
–Kierrätetyllä betonimurskeella on yhtä hyvät, ja joskus jopa paremmat, ominaisuudet kuin luonnonmateriaaleilla, ja se soveltuu täyttöön, tienrakennukseen kuten tierunkoihin ja muihin rakennustarkoituksiin kuten vaikkapa hallipohjiin. Betonimurske esimerkiksi kovenee, kun se kostuu ja tiivistyy, mikä voi tuottaa suuremman kantavuuden kuin kiviaines. Se on myös helppo tiivistää, mikä tekee materiaalista sopivan jakavaksi ja kantavaksi kerrokseksi talon- ja maanrakentamisessa, Heidi jatkaa
NCC:n kiviainestoimipisteillä Mäntsälän Ohkolassa ja Pornaisissa vastaanotetaan purku- ja ylijäämäbetonia, josta valmistetaan NCC Betonimursketta. Kierrätysbetonin hyödyntämistä edesauttavat mm. kierrätyskiviaineksen korkea laatu, edullinen hinta ja raskaalle materiaalille tärkeät lyhyet kuljetusmatkat.
– NCC:llä olemme innolla omalta osaltamme tukemassa kiertotaloutta ja positiivisia ympäristötekoja vastaanottamalla purkumateriaaleja ja työstämällä aiemmin jätteiksi luokiteltuja materiaaleja edelleen kierrätystuotteiksi. Autamme myös mielellämme asiakkaita vertaamaan kierrätetyn betonimurskeen ja neitseellisen kiviaineksen soveltuvuus- ja kustannusvaikutuksia, Jan ja Heidi lopettavat.
NCC:n kiviainestoimipisteillä Mäntsälän Ohkolassa ja Pornaisissa vastaanotetaan purku- ja ylijäämäbetonia ja kierrätetään sitä uudelleen rakentamisen raaka-aineeksi.
*Lähde: Betoniteollisuus ry **Lähde: Betoniteollisuus ry
NCC Betonimursketta on saatavilla jakeissa
- BeM 0/45 (vastaa kalliokiviainesta KaM 0/56)
- BeM 0/90 (vastaa kalliokiviainesta KaM 0/90)
Tiesitkö tämän NCC:n kiviainestoiminnasta?
- Kierrätetyn betonimurskeen lisäksi NCC tuottaa kalliokiviainesta kaikkeen rakentamiseen. Kiviainesalueet palvelevat ympäri Suomen kasvukeskusten läheisyydessä.
- Eri kiviaineslajikkeet sopivat rakennusten ja teiden pohjatöihin sekä asfaltin tai betonin raaka-aineiksi.
- Monilla toimipisteillä otetaan myös vastaan pilaantumattomia maa-aineksia, erikoismaita kuten turvemaita, savea, liejuista savea, sulfidimaata/savea ja sedimenttejä/ruoppausmassoja, vieraslajimaita sekä louhetta ja betonia.
- NCC One-Stop-Shop -toimintamalli kannustaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita ajamaan täysiä kuormia mennessä ja tullessa. Näin säästetään paitsi polttoainetta ja rahaa, myös ympäristöä. Omien kuljetusten polttoainemenekkiä ja päästöjä voi arvioida nettisivuilta löytyvällä laskurilla.
- Kiviaineksen EPD-laskelma kertoo tuotteen ja sen valmistuksen ympäristövaikutukset, kuten CO2 -päästöjen määrät. NCC valmistaa EPD-laskettua kiviainesta Mäntsälän Ohkolassa ja Pornaisissa.
- NCC Kielo® -ohjelma edistää luonnon monimuotoisuutta kiviainesalueilla sekä toiminnan aikana että sen jälkeen. Menetelmä on näin myös osa toiminnan suunnitelmallista lopettamista ja maisemoinnin ennakointia.