Keimolan torni, Vantaa
Korjausrakentajamme pääsivät mukaan erilaiseen, jopa erikoiseen projektiin, kun Keimolan legendaarisen moottoriradan valvontatorni muunnettiin soivaksi tilataideteokseksi. Muun muassa kunnostimme tornin perustukset ja betonirakenteet, purimme sisäosia sekä rakensimme upean lasikaton.
Vuonna 2009 laadittiin entisen Keimolan moottoriradan alueen maanomistajan Sanoma Oyj:n ja Vantaan kaupungin kesken Keimolan-mäen toteuttamissopimus, jonka osana kaupungin tuli kunnostaa vanhan Keimolanradan valvontatorni valoteokseksi. Vuonna 2011 kaupunki järjesti Lincolninaukiosta ja valvontatornista ideakilpailun, jonka voitti WSP:n ehdotus ’Ombra’. Sen kantavana ajatuksena oli alueen historiaa kunnioittava ja samalla uutta identiteettiä luova toiminnallinen kaupunkitila.
Tornin korjausrakennusurakasta vastasi NCC. Työt käynnistyivät talvella 2018 ja avajaisia juhlittiin syksyllä 2019.
Alueen historia esiin
Valvontatorni on asemakaavalla suojeltu. Sen rakenne koostuu sylinterimäisistä elementeistä ja korkeus maanpinnasta on 16 metriä.
Tornin rakennetta muutettiin siten, että ylimmälle tasanteelle rakennettiin teräksisiin avaruusristikoihin tukeutuva lasikate. Valvontatornia vahvistettiin valamalla olemassa olevaa runkoa vasten uusi 150 mm vahva teräsbetonirunko, jonka sisäpuolelle rakennettiin uusi runko kantamaan katoksesta tulevat kuormat. Samalla portaita jouduttiin kaventamaan. Perustuksia peruskorjattiin ja laajennettiin. Tasanteille sijoitettiin valaistusta ja taideteoksen äänentoistolaitteet ja liiketunnistimet. Välitasanteiden oviaukot valettiin umpeen ja katutasolle lisättiin ovi, jonka kautta pääsee sisälle torniin sekä käsiksi sähkökeskukseen ja av-laitekaappeihin.
Valvontatornin rungon alaosassa konservoitiin alkuperäisiä mainostekstejä, jotka suojattiin kaarevilla lasielementeillä. Tornin ympärille rakennettiin betoninen soittoalusta, joihin on asennettu pronssiset sävel- ja soittopaikkamerkit sekä valaisimia. Teos reagoi liikkeeseen liiketunnistimien avulla ja eri säveliä ja liikkeitä yhdistämällä voi luoda oman esityksen. Äänimaisema pohjautuu kilpa-autoilija Leo Kinnusen kilpa-auton ääniin.
Kaupunkiaukion hanke palkittiin vuonna 2020 Kuntatekniikan saavutuksena rakennushankkeiden joukossa.