Uusiokäyttöä, lajittelua, kierrätystä – rakennustyömaakin voi toimia ympäristövastuullisesti
Ratamestarinkadun työmaalla sovelletaan Rakennustietosäätiön ympäristöluokitusta. Tilaajan asettama kierrätysprosenttitavoite on 95.
Työmaalla on alusta asti kiinnitetty erityistä huomiota materiaalien säästämiseen, uudelleen hyödyntämiseen ja kierrättämiseen. Tilaajan asettama kierrätysprosenttitavoite oli selvillä ennen työmaan aloitusta, joten jo suunnitteluvaiheessa päästiin miettimään, miten tavoitteeseen olisi mahdollista päästä. Työmaalla myös oivallettiin, että materiaalien säästäminen auttaa kustannusten hallinnassa.
NCC piti aiheesta aloituspalaverin RTS-konsultin ja tilaajan kanssa. Työmaalla myös haluttiin, että tavoitteen saavuttamista seurataan säännöllisesti. Kiertotaloutta on käsitelty niin ikään suunnittelupalavereissa, joissa on tuotu esille ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja mahdollisia säästökohteita. Potentiaalisia kierrätys/ uudelleenhyödyntämiskohteita on saatu myös työmaahenkilöstöltä.
Aluevastaava Elias Aaltonen on Ratamestarinkadun työmaalla perehtynyt kiertotalouteen ja jätteiden lajitteluun perusteellisesti.
- Kartoitimme aluksi yrityksiä, jotka haluavat purkumateriaalia työmailta. Löysimme yhteistyökumppanin, jonka kanssa keskustelimme mahdollisista uudelleenkäytettävistä materiaaleista. Säästettävien materiaalien kartoitus on nimittäin tehtävä hyvissä ajoin, jotta ideat saadaan käytäntöön ja myös toimimaan, Elias Aaltonen painottaa. - Etukäteen tehtävällä huolellisella suunnittelulla on iso vaikutus aikatauluun ja esimerkiksi purku-urakkaan. Työmaalla on lisäksi oltava tilaa logistiikkapaikalle, väliaikaisvarastoinnille sekä järjestettävä haalaus. Kun näihin asioihin panostaa, vaikuttaa se myös välittömästi kierrätysprosenttiin, Aaltonen täydentää.
Työmaalta on esimerkiksi toimitettu uusiokäyttöön 342 ikkunaa, purettuja tiiliä on käytetty talotekniikkakuiluihin, istutusaltaiden puretut reunaelementit käytetään uudelleen ja vesikatolta poistettu kevytsora laitetaan keventeeksi uusii istutusaltaisiin. Ympäristötavoitteiden ja kierrätysprosentin toteutumista on pystytty parantamaan myös urakoitsijoille järjestetyillä jätehuoltokoulutuksilla ja jätteiden tarkalla lajittelulla.
Ratamestarinkadun työmaan toimintatapa kiinnostaa myös NCC:n sisällä. Elias Aaltonen kutsuttiin kertomaan NCC:n henkilöstölle Ratamestarinkadun työmaan toimintatavoista ja käytännön kokemuksista. Onnistunut esitys viritti yleisössä runsaasti keskustelua.