SAMK-kampus, Pori
Rakensimme ja kunnostimme tilat Satakunnan ammattikorkeakoulun yli 4000 opiskelijalle. Uusi SAMKin kampus käsittää nyt lähes 20 000 neliön rakennuksen uusine opetustiloineen, laboratorioineen, kirjastoineen ja liikuntahalleineen. Se luovutettiin käyttäjille keväällä 2017.
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMKin kampuksen rakennushankkeesta järjestettiin vuokrakilpailu, jonka voitti Cityconin ehdotus. NCC:llä oli ehdotuksen laadinnassa merkittävä rooli ja Porin uusi kampusalue kehittyi NCC:n ja Cityconin yhteistyönä, kun NCC toteutti kohteen projektinjohtourakkana.
SAMKin uusi kampus rakennettiin Porin ydinkeskustaan rautatieaseman vieressä olevalle Asema-aukiolle. Uudisosan tieltä purettiin aluksi vanhat 1950- ja 1960-luvuilta peräisin olleet SOK:n ja Keskon toimistorakennukset. Keskon vanha varastorakennus ja sen kyljessä sijaitseva Citymarketin laajennusosa saneerattiin. Peruskorjattavan alueen laajuus oli noin 9 000 m2 ja kokonaan uutta tilaa rakennettiin yhteensä noin 14 000 m2.
– Työmaan ensimmäinen puoli vuotta oli lähinnä purkutöitä. Uudisrakennuksen alta purimme neljä isoa rakennusta, jotka oli ajan saatossa yhdistetty toisiinsa, ja saneerattavat osat purimme aina maalipintaan asti. Oman erityispiirteensä purkutöihin toi rakennuksen eri vuosikymmeninä rakennetut osat, mikä valitettavasti tarkoitti myös asbesti- ja haitta-ainetöitä, työmaan vastaava työnjohtaja Toni Tuominen kertoo.
– Saneerausosa on perustettu paaluille, ja uudisosa rakennettiin maavaraiseksi. Maaperä vaihtelee rakennusmassan alla ja on paikoin hyvin herkästi häiriintyvää. Työjärjestelyjen kannalta tämä oli erityisen haastavaa, NCC:n työpäällikkö Jari Granqvist toteaa.
Entisessä Keskon 3 000-neliöisessä varastorakennuksessa oman haasteensa toi jännitetyn betonirakenteisen kaariholvikaton purkaminen uuden monitoimihallin kohdalta niin, että sali läpäisee vanhan kaarikaton.
– Useimmiten jännepalkkeja puretaan niin että se osa rakennuksesta puretaan kokonaan, mutta nyt puhkaisimme 1 000 neliön reiän keskelle jännitettyä kattoa. Seurasimme tarkasti, miten katto elää ja päivitimme purkusuunnitelmia jatkuvasti sen mukaisesti, Tuominen sanoo.
Ympäristösertifioidut ja modernit opetustilat
Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistuneen Hemsön nykyisin omistamasta kiinteistöstä SAMKin vuokraamien tilojen osuus on noin 19 200 m². Sinne sijoittuvat opetus- ja tutkimustilojen lisäksi kirjasto, toimistotilat sekä erikokoisia työskentelytiloja. Kampuksen ytimessä on jopa tuhannen hengen tilaisuuksiin soveltuva monitoimisali, SAMK Agora. Uudisosan halkaisee korkea atrium, joka toimii samalla sisääntuloaulana. Saneerausosan uudemmassa, 1990-luvulla rakennetussa osassa sijaitsee myös K-supermarket, joka pysyi toiminnassa koko rakennusprojektin ajan.
Uuden kampuksen tilat on suunniteltu kokonaan muunneltaviksi, akustisesti toimiviksi luokkahuoneiksi, joissa erilaiset tavat oppia ja opettaa ovat mahdollisia. SAMK oli mukana suunnittelemassa uutta opiskeluympäristöä ja varmisti ratkaisujen toimivuutta testaamalla suunniteltuja tiloja etukäteen.
– Myös rakennuksen talotekniikka on tehty muuntojoustavasti ”ruutukaavaan”, mikä mahdollistaa tilojen mukautumisen opetusmaailman muutoksiin, Tuominen sanoo.
Hankkeen valmistuttua keväällä 2017 kiinteistö siirtyi Suomessa ja Ruotsissa useita koulukiinteistöjä omistavan Hemsön omistukseen.
‒ Rakennuksen ympäristösertifioidut tilat ovat modernit ja räätälöity opetuskäyttöön. Rakennus on suunniteltu niin, että korkeakoulu voi käyttää sitä ”elävänä laboratoriona” tutkimuksessa ja esimerkiksi osaa LVI-järjestelmistä voidaan käyttää koulutustarkoituksiin, Hemsön kehityspäällikkö Simo Karjalainen kertoo.
Karjalainen oli mukana hankkeen toteutuksessa Cityconilla ja jatkaa työtä nyt uuden omistajan palveluksessa Hemsössä.
SAMK-kampuksen työmaa voitti Rakennusalan Satakunnan alueen työturvallisuuskilpailun suurien rakennustyömaiden luokassa sekä vuonna 2015 että 2016. Uuden kampuksen kaunis ulkomuoto ja sen alueelle tuoma kiinnostavuus vakuuttivat myös porilaiset ja sille myönnettiin Porin Vuoden kaupunkiteko -palkinto vuonna 2017. Palkintoraadin perustelujen mukaan uuden kampuksen myötä Pori nousi opiskelijakaupunkina uudelle tasolle.