The Folks Hotel Konepaja, Helsinki
Hankkeessa Helsingin Konepajalla sijaitseva VR:n vanha konttorirakennus, sen yhteydessä toiminut ruokala sekä toimistorakennus muutettiin yksilölliseksi lifestyle-hotelliksi, johon tuli 146 huonetta sekä ravintolapalveluita.
NCC kunnosti kolme VR:n vanhaa, eri aikoina rakennettua konepajarakennusta uuteen käyttötarkoitukseen. The Folks Hotel Konepajan vastaanotto ja ravintola tulivat ruokalarakennukseen ja kattokerroksen terassibaari toimistorakennukseen. Konttorirakennukseen tuli 19 hotellihuonetta, ruokalaan 51 ja toimistorakennukseen 75. Rakennusten bruttopinta-ala on yhteensä 7 300 neliömetriä.
Kyseessä oli NCC:n oma hankekehitys: NCC laati kohteeseen konseptin, löysi käyttäjäksi Folks Hotelsin ja sijoittajaksi OP:n kiinteistörahaston.
Rakennukset erilaisia ja yllätyksellisiä
Rakennusten erilaiset rakenteet, materiaalit ja kunto asettivat korjausurakalle haasteita.
Vanhimman rakennuksen, konttorin runko oli oletettua huonokuntoisempi. Siihen oli esimerkiksi tehty edellisissä remonteissa talotekniikan reitityksiä, joita ei ollut tuettu asianmukaisesti. Konttorista jätettiinkin jäljelle vain julkisivun ja keskirungon tiilimuurit sekä porrashuone ja kaikki orgaaninen materiaali purettiin. Kaavan hengen mukaisesti ja Museoviraston toiveesta uudet välipohjat tehtiin kertopuusta. Iso urakka oli myös monimuotoisen vesikaton puurakenteiden ja pellitysten uusiminen.
Rakenteidensa osalta ruokala osoittautui vaikeimmaksi korjata. Rakennuksessa oli paljon VR:n oman suunnittelun tuloksena syntyneitä ratkaisuja, jotka poikkesivat vastaavan ikäisten rakennusten tyyppiratkaisuista. Betonipalkit olivat huonossa kunnossa ja edellisissä remonteissa palkkien kantavuutta oli myös heikennetty poraamalla niihin reikiä. Halkeamia oli niin paljon, että niitä jouduttiin vahvistamaan mantteloimalla ja injektoimalla. Kohteessa oli hyödynnetty myös ratakiskoja erilaisina palkkeina ja kannattimina. Yllätyksiä tuottivat lisäksi monet kantavat väliseinät, joiden ei piirustusten mukaan pitänyt olla kantavia. Rakennusten sisältä purettiin kaikki huonokuntoinen materiaali ja uusia välipohjia ja -seiniä rakennettiin paljon, sillä alkuperäiset huonetilat muuttuivat lähes täysin.
Uusin rakennuksista eli toimisto on ontelolaattainen betonielementtitalo, jonne tuli noin puolet hotellin huoneista. Siellä NCC kokeili ensimmäistä kertaa tahtituotantoa. Laatikkomaisen toimistorakennuksen huonejako ei lainkaan vastannut hotellia, joten sielläkin purettiin väliseiniä ja rakennettiin uusia. Rakentamisen yhteydessä hotellin väelle syntyi idea kattobaarista hotellin ylimpään kerrokseen. Katolla ollutta ilmanvaihdon konehuonetta oli mahdollisuus pienentää, mikä joten baari ja sitä kiertävä terassi voitiin rakentaa.
Kaikissa kolmessa rakennuksessa uusittiin talotekniikka ja siten parannettiin myös niiden energiatehokkuutta. Tiilijulkisivut kunnostettiin ja pestiin. Osa konttorin ikkunoista oli poistettu aiemmissa remonteissa, ja ne korvattiin uusilla, vanhan mallin mukaan tehdyillä ikkunoilla. Muut vanhojen osien ikkunat kunnostettiin ja toimistotalon ikkunat vaihdettiin uusiin.
Vanhaa kunnioittaen
Konepajan alue on kaupunkihistoriallisesti arvokas ympäristö, jota rakennetaan alueen kaupunkikuvaa vaalien. Hankkeessa uudistetuista rakennuksista vuonna 1901 valmistunut VR:n konttori ja vuosina 1910–1921 tehty ruokala ovat kaavassa suojeltuja. Toimistorakennus on rakennettu myöhemmin 1970–80-lukujen taitteessa. Korjaustyötä tehtiin yhteistyössä Museoviraston kanssa ja hotelli rakennettiin aikakauden henki säilyttäen. Tämä näkyy esimerkiksi sisäosissa, joissa jätettiin näkyviin vanhoja rakennusosia.
Suojelu kohdistui vanhimpien rakennusten julkisivuihin ja kattomuotoon. Muun muassa vanhat palotikkaat ja konttorin porrashuoneen kaiteet oli säilytettävä. VR oli vuosien aikana muuttanut niin paljon kaikkien rakennusten sisätiloja, että vaurioituneina ne eivät olleet enää säilyttämisen arvoiset. Poikkeuksena olivat konttorirakennuksen porrashuoneen kattomaalaukset, joita työntekijät olivat maalanneet 1950-luvulla.